Що робити, коли продавець не бажає замінити зламаний телевізор?

продавець не бажає замінити зламаний телевізор

Гарантійні зобов’язання розповсюджується тільки на заводський брак, але не на механічні пошкодження. Великі торговельні мережі дають можливість придбати розширену гарантію, яка покриває будь-які пошкодження.

Відносини між споживачем, продавцем або виробником регулюють Закон «Про захист прав споживачів» а також Постанова КМУ «Про затвердження Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів).

В першу чергу гарантійні зобов’язання надає виробник. У разі якщо продавець відмовляється від виконання своїх зобов’язань або продавець вже не знаходиться за місцем купівлі товару, необхідно звернутися у сервісний центр офіційне представництво виробника.

Великі виробники іноземної електроніки дають до 10 років гарантії на певній вузли. Наприклад такі як матриця екрану, достатньо мати не пошкоджене заводське маркування на якому зазначено унікальний серійний номер, але щоб скористатися такою гарантією необхідно щоб придбаний товар був офіційно завезений в Україну.

    Відповідно до пункт 16 Постанови,у разі виявлення недоліків чи фальсифікації товару протягом гарантійного терміну споживач має право в установленому порядку за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:

    • Безоплатного усунення недоліків або відшкодування витрат на їх виправлення споживачем чи третьою особою;
    •  Заміни на товар аналогічної марки (моделі, артикулу, модифікації) належної якості;
    •  Відповідного зменшення його купівельної ціни;
    •  Заміни на такий же товар іншої марки (моделі, артикулу, модифікації) з відповідним перерахуванням купівельної ціни;
    •  Розірвання договору купівлі-продажу та відшкодування заподіяних збитків.
    •  Вимоги споживача, встановлені цим пунктом, пред’являються за вибором споживача продавцеві за місцем купівлі товару, виробникові або підприємству, що виконує його функції, за місцем знаходження споживача у формі письмової заяви.

Відповідно до Постанови пункт 13 у разі виникнення потреби у визначенні причини втрати якості товару, гарантійний термін якого не вичерпався, продавець зобов’язаний у триденний термін з дня одержання письмової заяви від споживача відправити такий товар на експертизу. Важливо при цьому отримати правильно оформлений акт приймання-передачі встановленого зразка.

Експертиза проводиться за рахунок продавця. Якщо в результаті експертизи буде доведено, що недоліки виникли після передачі товару споживачеві внаслідок порушення ним встановлених правил використання, зберігання чи транспортування, дій третіх осіб, вимоги споживача не підлягають задоволенню. А споживач зобов’язаний відшкодувати продавцю (підприємству, яке виконує його функції) витрати на проведення експертизи.

Споживач, продавець (виконавець) має право на оскарження висновків експертизи у судовому порядку.

Юристи адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» проаналізують наявну ситуацію на предмет порушення Ваших прав та побудують правильний алгоритм дій з поданням необхідних звернень до продавця, виробника та, в разі потреби, до Державної інспекції з питань захисту прав споживачів.

 

Володимир Слизченко, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Права споживачів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *