Який порядок внесення застави в кримінальній справі?

внесення застави

Однією з запобіжних заходів в кримінальному провадженні є застава. Застава є альтернативним запобіжним заходом тримання під вартою в певних випадках.

У чому ж саме полягає застава? Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» допоможуть вам в цьому.

Застава полягає у внесенні коштів на спеціальний рахунок, в національній валюті, з метою забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов’язків, під умовою внесених коштів у дохід держави у разі невиконання цих обов’язків.

Застава може бути внесена:

    • підозрюваним, обвинуваченим чи іншою особою, яка діє від його імені;
    • заставодавцем – іншою фізичною чи юридичною особою, яка вносить кошти від свого імені.

Розмір застави визначається в постанові слідчого судді, суду про обрання щодо особи запобіжного заходу у вигляді застави (ст. 182 КПК України).

Якщо до Вас було застосовано запобіжний захід у вигляді застави, то вам як підозрюваному, обвинуваченому роз’яснюються ваші обов’язки і наслідки їх невиконання. А заставодавцю – у вчиненні якого кримінального злочину підозрюється чи обвинувачується особа. Ви маєте право в будь-який момент внести заставу в розмірі, визначеному в ухвалі про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Також, якщо ви не перебуваєте під вартою, ви повинні не пізніше 5 днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави, внести кошти на відповідний рахунок або забезпечити їх внесення заставодавцем. Та надати документ, що підтверджує оплату, слідчому, прокурору, суду, для вашого звільнення.

Зазначені дії можуть також бути здійснені пізніше 5 днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави, якщо на момент їх вчинення не будуть прийняті рішення про зміну запобіжного заходу.

Як правило, процедура оплати застави не завжди проводитися моментально. Якщо постанова суду була винесена перед вихідними або святковими днями, то підозрюваний / обвинувачений може провести вихідні чи свята під вартою. На практиці період звільнення особи з-під варти після внесення застави може займати до двох діб.

Заставу, яку не було звернено в дохід держави, повертається вам після припинення дії запобіжного заходу.

       Для більш детальної інформації та надання консультації, звертайтеся до наших адвокатів адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», як ваші захисники у кримінальному провадженні:

√ вивчать обставини справи та наявні матеріали;

√ вживуть усіх заходів щодо забезпечення ваших прав, як на досудовому слідстві так і в суді.

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Захист у кримінальному провадженні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *