Як списати відсотки по макрофінансовому займу, оформленому онлайн?

відсотки по макрофінансовому займу

На сьогодні є досить популярним онлайн – кредитування. Коли можна отримати кредит, не виходячи з дому.

       Онлайн кредит — послуга, яку надають кредитодавці, коли можна взяти кредит, не спілкуючись з кредитором наживо, а за допомогою відправки заявки на оформлення кредиту через інтернет.

Макрофінансовий займ стає популярним в Україні. Оскільки є швидким та економним по часу. Попит на макрофінансовий займ зростає. Внаслідок цього існує потреба впорядкування юридичних правовідносин та підвищення якості надання кредитів фізичним особам.

15.09.2020 р. відбулися зміни в законодавстві, а саме : прийняття Закону України № 891-ІХ  «Про внесення змін до деяких законів України щодо споживчого кредитування і формування обігу кредитних історій» (далі – Закон), а 01 січня 2021 Закон ввійшов в дію.

З моменту набрання чинності Закону, кредитні договори, що укладаються на термін до 1го місяця та договори, загальний розмір позики, за якими не перевищує однієї мінімальної зарплати, відноситимуться до споживчих кредитів. Згідно Закону, максимальна сумарна сума штрафів, пені за порушення споживачем виконання зобов’язань не може перевищувати подвійної суми, отриманої   споживачем за договором. І не може бути збільшена за домовленістю сторін. Також для споживачів є важливим закріплення факту заборони відсоткової ставки за кредитом, заборони порядку обчислення та сплати відсотків у бік погіршення умов споживачів.

Обов’язковою умовою є укладення договору про споживчий кредит. А також згода споживача на доступ до інформації, її збір та зберігання, використання та поширення. Якщо споживач відмовляється давати згоду, кредитор може відмовити в укладанні договору.  Кредитне бюро вносить відомості про боржника протягом 2х днів.

Слід зазначити, що прийняття вищезазначеного Закону є позитивним у сфері макрозаймів. Оскільки законом передбачений захист споживача. Також закон обмежує кількість надання швидких кредитів. Зацікавленість кредитодавців у даному виді кредитування буде значно менша через обмеження можливості нараховування відсотків, штрафів та пені.

        В судовому порядку у боржника є можливість скоротити суму стягнення навіть до тіла позики. Оскільки в більшості випадків фінансові установи зловживають своїм правом вимоги сплати пені за користування коштами, суттєво збільшуючи її розмір.

Законом обмежений строк, протягом якого можуть нараховуватися відсотки за користування кредитними (отриманими у позику) коштами. Відповідно до ч.2 ст.1050 Цивільного кодексу України після спливу визначеного договором строку кредитування право позикодавця нараховувати передбачені договором відсотки за кредитом припиняється.

У більшості випадків кредитори зловживають своїм правом вимоги сплати пені за користування коштами, суттєво збільшуючи її розмір.

Відповідно до положень ст. 18 Закону України “Про захист прав споживачів»” продавець (виконавець, виробник) не повинен включати у договори зі споживачем умови, які є несправедливими. Умови договору є несправедливими, якщо всупереч принципу добросовісності його наслідком є істотний дисбаланс договірних прав та обов’язків на шкоду споживача.

Відповідно до частини 5 статті 18 Закону України “Про захист прав споживачів”, якщо положення договору визнано несправедливим, включаючи ціну договору, таке положення може бути змінене або визнане недійсним.

Згідно Закону України «Про захист прав споживачів» на відносини про стягнення заборгованості за мікропозикою, у боржника є можливість визнати положення договору (якими передбачена відповідальність за порушення зобов’язань, тобто пеня та штрафи) недійсними.

відсотки по макрофінансовому займу

Вимога про нарахування та сплату неустойки не відповідає передбаченим у п. 6 ст. 3, ч. третій ст. 509 та частинах першій, другій 627 ЦК України засадам справедливості, добросовісності, розумності як складовим елементам загального конституційного принципу верховенства права.

Законом України від нарахування процентів та пені за кредити звільнені військовослужбовці. Регламентується це ст. 14 п. 15 ЗУ «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Щодо інших позичальників, вони також можуть відстоювати свої права щодо списання неправомірно нарахованих процентів, спираючись на такі пункти:

√ Згідно з законодавством, після закінчення строку кредитування (що вказаний у договорі) МФО не має право нараховувати проценти, але якщо клієнт не оформив пролонгацію. У цьому разі закон на стороні кредитної спілки.

√ Згідно з Законом України «Про захист прав споживача», на 4, 30 та 90 день прострочки МФО не має права застосовувати штрафні санкції. Це може значно зменшити суму боргу.

Знизити оплату кредиту можна шляхом реструктуризації, рефінансування, банкрутства та визнання договору недійним. Всі методи дають змогу списати незаконно нараховані проценти, але не звільнять від повернення тіла кредиту.

     Юристи адвокатського об’єднання «Європейський правозахист»  знають, як списати штраф та пеню за кредитом, скласти позовну заяву, яка б задовольнила вимоги споживача по кредиту.

Крім того адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» допоможуть Вам списати відсотки шляхом викупу кредиту та погашення його зі знижкою щадним для позичальника способом, вивчивши всі обставини кредитної справи.

Володимир Слизченко, адвокат

Володимир Слизченко, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Борги по кредитам

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *