Що робити, якщо вам дзвонять колектори?

колектор погрожує

колектор погрожує

Досить часто колектори порушують права людини та часто телефонують з погрозами. Це чинить психологічний тиск на людину.

Слід зазначити, що погрози, поширення образливих фото в соцмережах проти Вас, часте телефонування, навіть у нічний час, є порушенням статей 3,21,22, 32 Конституції України, статей 3,291,301,302,308 Цивільного кодексу України, ст. 182 Кримінального кодексу України.

У випадку, коли колектор погрожує примусово стягнути борг – це є обманом. Лише органи державної виконавчої служби мають законодавчі права в сфері стягнення заборгованості, дотримуючись офіційних процедур.

В таких випадках слід відразу дізнатися назву колекторської організації, представники якої Вам телефонують. Якщо кредит Вас не стосується, варто попросити припинити дзвінки. Якщо Вам продовжують телефонувати, слід звернутися з письмовою скаргою до керівництва колекторської організації, а також до контакт – центру НБУ. Також варто звернутися до Уповноваженого з прав людини або в суд. Якщо колектори погрожують, слід звернутися до правоохоронних органів.

       Адвокати адвокатського об’єднання «Єропейський правозахист» допоможуть Вам у підготовці звернення до Уповноваженого з прав людини про порушення Ваших прав.

Наші адвокати подадуть позов до суду на колекторську організацію з притягненням колекторів до відповідальності за ст. 32 Конституції України, ч. 4 ст. 23 ЗУ «Про інформацію», ст. 1076 ЦК України, ст. 60, 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», ч. 3 ст. 512 ЦК України. ч. 2, 3 ст. 10 ЗУ «Про захист персональних даних».

Варто додати, що термін позовної давності (3 роки за основним зобов’язанням і 1 рік щодо стягнення неустойки, якщо інше не встановлено умовами договору ) починає текти з моменту настання терміну виконання зобов’язання або виникнення у кредитора права пред’явити вимогу про його виконання. Якщо боржникові надається пільговий строк для виконання такої вимоги , обчислення позовної давності починається після закінчення цього терміну. Заміна сторін у зобов’язанні не змінює порядку обчислення та перебігу позовної давності  ( ст. 262 ЦКУ).

      Фахівці адвокатського об’єднання «Єропейський правозахист» допоможуть захистити Ваші права від протиправних посягань надокучливих колекторів.

Володимир Слизченко, адвокат

Володимир Слизченко, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Борги по кредитам

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *