Який правовий статус контрафактної продукції в Україні?

контрафакт

Контрафакт — це товари, що містять об’єкти права інтелектуальної власності, ввезення яких на митну територію України або вивезення з цієї території призводить до порушення прав власника, що захищаються відповідно до чинного законодавства України та міжнародних договорів України.

Найчастіше контрафакт зустрічається на оптових і роздрібних ринках, іноді в невеликих приватних магазинах. Це пов’язано з інформаційною неграмотністю підприємців, спрощеним обліком закуплених та проданих товарів, ціновою перевагою контрафактних товарів перед оригіналами.

Питання контрафактної продукції регулюється Митним кодексом України, Положенням про Державну митну службу України, Протоколом про співробітництво у боротьбі з обігом контрафактної фонографічної продукції від 05.11.2004 р.

Державний інспектор з питань інтелектуальної власності вживає  заходів  до припинення незаконного обігу товарів, вироблених  з  порушенням  прав інтелектуальної власності, зокрема вилучення   з   обігу    примірників контрафактної продукції, аудіовізуальних творів,  фонограм,  відеограм,  комп’ютерних  програм,  баз даних, вироблених  чи  імпортованих  з  порушенням вимог законодавства, а також  обладнання  і  сировини  для  вироблення  дисків і матриць відповідно до Постанови КМУ від 17 травня 2002 р. N 674 «Про затвердження Положення про державного інспектора з питань інтелектуальної власності Міністерства економіки».

Контрафакт шкодить не лише економіці держави України. Купуючи контрафактну продукцію, споживач позбавляється жодних гарантій

Єдиним дієвим механізмом впливу на ринок контрафакту в Україні є створення умов, за яких виготовлення та збут контрафактної продукції стануть непривабливими та невигідними. Необхідні жорсткі санкції до виробників та продавців контрафакту. Важлива співпраця з правоохоронними органами та правовласниками, тобто авторами оригінальних ідей та продуктів.

Інтернет став рушійною силою сучасної контрабанди. Інтернет-магазини в Україні майже безкарні, тому розміщують будь-які товари. Українцям слід купувати товари лише на перевірених сайтах. Україна є одним із чотирьох основних транзитних пунктів, через який підроблені товари потрапляють на ринок ЄС.

Фахівці адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» здійснюють моніторинг інформації щодо питань контрафакту та нададуть якісні юридичні консультації для Вас.

Фахівці адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» проводять юридичну оцінку стану контрафакту в Україні.

Пишіть нам в меcсенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Інтелектуальна власність

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *