Які обмеження є для платників першої групи єдиного податку?

перша група платників податків

Відповідно до ст. 291.4 Податкового кодексу України, перша група – фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, це 1 002 000 грн.

Податкові юристи адвокатського об’єднання “Європейський правозахист”  допоможуть розібратись в даному питанні.

Отже, у 2021 році діють підвищені дохідні критерії за всіма групами єдиного податку, окрім сільськогосподарської групи 4, у якої свої правила.

1 група, не може торгувати у магазині, який розташований на ринку (роз’яснення ДПС 107.01.01 ЗІР). Це стосується прив’язки до мінімальної зарплати на 1 січня (Закон № 1017). Це значить, що з 2021 року вони не фіксовані на кілька років, а змінюватися будуть щороку, так як мінімальна зарплата постійно зростає (на 1 січня 2022 року, можливо, буде 6550 грн – це дані прогнозу економічного і соціального розвитку України, постанова Кабміну від 31.05.2021 р. № 586).

Якщо єдинник перевищує суму лімітів то,  тоді прийдеться сплачувати штраф – 15% (пп. “4” п. 293.4 ПКУ, п. 293.8 ПКУ).

Закон № 129 розширив перелік видів діяльності, провадити які заборонено платникам єдиного податку першої — третьої груп, як юрособам, так і фізособам-підприємцям. По факту з 20.10.2019 єдинникам заборонено провадити діяльність телефонного зв’язку та телекомунікацій. Наприклад, як ФОП ви не можете здавати в оренду нерухомість, але можете робити це як звичайна фізособа й платити з такого доходу ПДФО й військовий збір.

Якщо ж отримуєте дохід за КВЕДами, забороненими на 1-й групі, як ФОП у рамках ставки 10% ЄП — це порушення, коли це з’ясується, вас оштрафують і анулюють реєстрацію єдинника.

Обмеження по РРО до 1 групи не стосуються, ви можете далі обходитись  без РРО.

Ще Вас можуть позбавити реєстрації єдинника, якщо укладете договір із найманим працівником. На 1-й групі трудові відносини під забороною.

Також, Ви можете працювати лише з готівкою або відкрити підприємницький рахунок, поставити POS-термінал і приймати безготівкові оплати теж. Обмежень тут  немає.

Наші податкові юристи Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», досвідчені фахівці, які знають всі підводні камені в проблемних ситуаціях. У процесі роботи ми використовуємо індивідуальний підхід до кожного клієнта.

Звертайтеся до нас, для отримання консультацій, наші адвокати надають великий спектр послуг у вирішенні юридичних питань.

 Пишіть нам в меcсенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Оподаткування фізичних осіб

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *