Як іноземцю оскаржити рішення на видворення із України?

Як іноземцю оскаржити рішення на видворення із України

По-перше, спеціалісти Адвокатського об’єднання  «Європейський правозахист» радять ознайомитися з тим, що нормативно визначена процедура «примусове видворення» належить до системи адміністративно-правових заходів, спрямованих на примушування іноземців та осіб без громадянства покинути територію України.

Такий захід з боку Державної міграційної служби України (далі – ДМС України), органу Служби безпеки України (далі – СБ України) або органу охорони державного кордону про примусове видворення застосовується до іноземців на підставі винесеної за позовом цих органів/підрозділів постанови адміністративного суду про примусове видворення в результаті невиконання іноземцем або особою без громадянства рішення про їх примусове повернення у встановлений строк .

Однак, Законом України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» передбачено право оскарження подібних рішень іноземцем також в судовому порядку.

Після оголошення іноземцю рішення про примусове повернення, посадові особи з’ясовують у іноземця намір оскаржити згадане рішення. У разі висловлення іноземцем наміру оскаржити це рішення, невідкладно інформується Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, якщо іноземець самостійно не уклав угоду з адвокатом.

Важливим в цьому процесі, як запевняють спеціалісти Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», є швидке усвідомлення та прийняття рішення іноземцем щодо питання: оскаржувати судове рішення щодо його видворення із України чи ні.  Тому що таке оскарження рішення суду першої інстанції про примусове видворення можливе в апеляційному порядку в досить короткий строк. А саме: в десятиденний строк з дня проголошення рішення суду про те, що іноземця буде примусово видворено із України.

Таке оскарження іноземцем через суд апеляційної інстанції розглядається також у десятиденний строк після закінчення строку на апеляційне оскарження з повідомленням учасників справи.

Незначним бонусом в даному оскарженні для іноземця є те, що за подання до адміністративного суду апеляційної скарги у справі щодо примусового видворення судовий збір не сплачується.

Правники АО «Європейський правозахист» також акцентують увагу іноземців та осіб без громадянства на випадках, в результаті настання яких, заборонено примусове їх видворення за межі території України:

  1. До країн:

√ де їх життю або свободі загрожуватиме небезпека за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства (підданства), належності до певної соціальної групи або політичних переконань;

√ де їм загрожує смертна кара або страта, катування, жорстоке, нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження чи покарання;

√ де їх життю або здоров’ю, безпеці або свободі загрожує небезпека внаслідок загальнопоширеного насильства в ситуаціях міжнародного або внутрішнього збройного конфлікту чи систематичного порушення прав людини. Або природного чи техногенного лиха, або відсутності медичного лікування чи догляду, який забезпечує життя;

√ де їм загрожує видворення або примусове повернення до країн, де можуть виникнути зазначені випадки.

  1. Колективне примусове видворення іноземців та осіб без громадянства.

Наостанок, слід зазначити, що іноземцям та особам без громадянства, підданим примусовому видворенню, забороняється подальший в’їзд в Україну строком на п’ять років.

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Міграційне законодавство 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *