Яка відповідальність за перевезення вантажу автотранспортом з перевищенням допустимої ваги?

перевозка вантажу з перевищенною вагою

    Невиконання норм допустимого навантаження тягне за собою адміністративну відповідальність. Факт перевантаження є причиною для складання адміністративного протоколу, який направляється в подальшому до суду.

Слід зазначити, що 01.07.2021 відбулося публікування Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю» від 03.06.2021 р. №1534-IX у «Голосі України» № 121 (далі – «Закон»). Зміни запрацюють з 01 жовтня 2021 року.

Законом підвищений рівень відповідальності автомобільних перевізників за перевищення габаритно – вагових норм та передбачено можливість фіксації порушень, які пов’язані з відсутністю документів про узгодження умов та режимів перевезення у випадку перевищення вагових чи габаритних обмежень.

Відповідно до вищезазначеного Закону, повноваження в сфері реалізації державної політики з питання безпеки на наземному транспорті покладено на центральний орган виконавчої влади, який має право отримувати інформацію з електронних інформаційних ресурсів, з реєстру ТТН. Згідно з Законом, автомобільні перевізники мають право фіксувати процес проведення планової, позапланової перевірки на дорозі засобами фото- і відеотехніки.

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті, для виконання покладених на нього завдань та функцій має право отримувати інформацію з державних електронних інформаційних ресурсів, у тому числі з реєстру товарно-транспортних накладних.

Правопорушення в сфері автомобільного відповідно до Закону фіксуються на відео – та фотозйомку.

Відповідно до ст. 132¹ КУпаП, Порушення правил проїзду великогабаритних і великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями або залізничними переїздами тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі: п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – у разі перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 5% до 10% включно; однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – у разі перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 10%, але не більше 20%; двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – у разі перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 20%.

Саме тому важливим є залучення на початковому етапі адвоката по перевезенню. Фахівці адвокатського об’єднання «Євопейський правозахист» нададуть кваліфіковану допомогу та підтримку у вирішенні проблемних ситуацій

В Україні прийнято Закон “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю” .Законом внесено зміни до КУпАПу, якими передбачена фіксація порушень в автоматичному режимі, які пов’язані з відсутністю документів про узгодження умов та режимів перевезення або документу про внесення плати за проїзд. Також Законом регулюються повноваження Укртансбезпеки щодо стягнення в судовому порядку плати за проїзд автомобільними дорогами машин з перевищеними габаритними параметрами. Законодавством передбачена відповідальність за відмову від габаритного контролю, яка передбачає штраф.

Рівень відповідальності посилюється, якщо водій мав вже адміністративний штраф /постанова про адміністративне правопорушення або був учасником ДТП раніше.

Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» допоможуть Вам в оскарженні постанови, штрафу та нададуть консультації щодо подальших дій.

 

 

 

 

 

Ігор Балик, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Земельні відносини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *