За яких умов громадянин Індії після закінчення учбової візи може залишитись в Україні?

Навчання іноземців – це глобальний світовий тренд, що підтримує кожна розвинута держава. Студенти, які за роки навчання вбирають у себе культуру, історію, мову – стають амбасадорами тих країн, де вони вчилися. Щороку Україну обирають для навчання десятки тисяч іноземних студентів, в тому числі громадяни Індії.

Правники Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» акцентують увагу іноземців, що є громадянами Індії та отримують навчання і перебувають в Україні, на наступному.

Навчання іноземців

Відповідно до положень чинного міграційного законодавства України порядок перебування іноземців, які є громадянами Індії, передбачає наявність в них візи з врахуванням обмежень щодо строку її дії.  Тобто, іноземець з Індії може тимчасово перебувати на території України протягом наданого візою дозволеного строку перебування, але не більше ніж до останнього дня строку дії візи.

Згідно із Законом України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну з метою навчання та отримали посвідку на тимчасове проживання, вважаються такими, які на законних підставах перебувають на території України на період навчання.

На даний час існують законні підстави продовжити строк перебування в Україні іноземців із Індії після закінчення учбової візи. Звернувшись за консультацією до юристів Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», ви зможете отримати відповідь щодо порядку оформлення всіх необхідних документів з метою продовження перебування в Україні з дотриманням всіх процедурних норм.

Отже, коли та куди необхідно звертатися іноземцям із Індії із заявою про продовження строку перебування на території України?

Заяви про продовження строку перебування на території України подаються іноземцями і приймаючою стороною не раніше ніж за десять та не пізніше ніж за три робочі дні до закінчення такого строку до територіальних органів або підрозділів Державної міграційної служби України за місцем проживання.

     Серед підстав продовження строку перебування в Україні іноземців, в тому числі громадян Індії, при закінченні дії учбової візи, виділяємо:

√ подання заяви про отримання дозволу на імміграцію (рішення, що надає право іноземцям та особам без громадянства на імміграцію, який надається в межах квоти імміграції). Дозвіл на імміграцію поза квотою імміграції надається:

    • одному з подружжя, якщо другий з подружжя, з яким він перебуває у шлюбі понад два роки, є громадянином України, дітям і батькам громадян України;
    • особам, які є опікунами чи піклувальниками громадян України, або перебувають під опікою чи піклуванням громадян України;
    • особам, які мають право на набуття громадянства України за територіальним походженням;
    • особам, імміграція яких становить державний інтерес для України;
    • закордонним українцям, подружжям закордонних українців, їх дітям у разі їх спільного в’їзду та перебування на території України.

Слід пам’ятати: у разі неподання особою всіх визначених законодавством України документів заява про надання дозволу на імміграцію не приймається.

Термін розгляду заяви про надання дозволу на імміграцію не може перевищувати одного року з дня її подання.

√ підстави, наявність яких не дає можливості виїхати з України. Особа, яка на законних підставах тимчасово перебуває в Україні, і під час такого перебування в країні її громадянської належності чи попереднього постійного проживання виникли умови, за яких така особа не може повернутися до країни свого походження і має намір бути визнаною біженцем в Україні або особою, яка потребує додаткового захисту, повинна звернутися до відповідного територіального органу Державної міграційної служби України із заявою про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, до закінчення строку перебування на території України.

√ інші випадки, встановлені чинним законодавством про статус іноземців (працевлаштування, реалізація проекту міжнародної технічної допомоги і т.д.);

√ набуття громадянства України.

Юристи Адвокатського об’єднання «Європейський захист» завжди готові Вам допомогти!

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Міграційне законодавство 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *