Чим відрізняється приватний виконавець від державного виконавця?

приватний чи державний виконавець

Більше половини приватних виконавців – це колишні працівники органів Державної виконавчої служби.  Перш за все, потрібно розуміти, що державні виконавці зобов’язані виконувати усі справи, які до них надходять в необмеженому масштабі. А приватні – обирають самостійно, аналізуючи складність і затратність виконання рішення суду.

Другим критерієм виступає те, що приватний виконавець має обмежені права, тобто він не має права виконувати усі примусові рішення, які передбачені ст. 3 Закону України «Про виконавче провадження».

Також впродовж першого року своєї діяльності не має право здійснювати примусове виконання рішень, за якими сума стягнення становить двадцять та більше мільйонів гривень або еквівалентну суму в іноземній валюті.

Після надходження виконавчого листа щодо нього потрібно розпочинати певні виконавчі дії, тому постає питання фінансування даного процесу.

Згідно ч. 3 ст. 42 Закону України «Про виконавче провадження», витрати виконавчого провадження приватних виконавців здійснюються за рахунок авансового внеску стягувача, стягнутих з боржника коштів на витрати виконавчого провадження.

Тобто, для того, щоб фізична чи юридична особа здійснила своє право на забезпечення державою виконання судового рішення, яке надається кожному громадянину згідно Конституції України, особа повинна витрати власні кошти.

Зупинимося на відповідальності приватного виконавця. Порядок оскарження рішень та дій державних виконавців передбачений Законом України «Про виконавче провадження» (розділ 10), а рішень та дій приватного – Законом України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів», проте дуже формально: відповідно до ст. 36 закону, рішення, дії чи бездіяльність приватного виконавця можуть бути оскаржені у порядку, встановленому законом.

Фактично оскаржити рішення та дії виконавця можна шляхом подачі скарги до суду, який видав виконавчий документ. Або шляхом подання скарги до дисциплінарної комісії приватних виконавців.

 

Володимир Слизченко, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Примусова реалізація майна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *