За яких обставин дитина не може залишитися проживати з матір’ю після розлучення?

дитина після розлучення

Відповідно до статті 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини, – не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов’язків щодо своєї дитини.

Сам по собі процес розірвання шлюбу, юридично ніяк не пов’язаний з вирішенням питання «з ким залишиться дитина після розлучення». Розірвати шлюб можна незалежно від наявності або відсутності спору, щодо місця проживання дітей. Якщо батьки живуть за різними адресами, вони повинні домовитися, з ким із них буде жити дитина. Якщо не домовилися, вирішувати питання буде суд, який врахує думку дітей і їх інтереси.

Звичайно, на консультації у кваліфікованих юристів, наших сімейних адвокатів АО «Європейський правозахист», можна дізнатися всі юридичні нюанси тієї чи іншої проблеми, зробити відповідні висновки і продумати подальші дії, передбачити наслідки.

Так, за яких обставин орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з матір’ю після розлучення?

    1. Якщо мати веде аморальний спосіб життя, який може зашкодити дитині.
    2. Зловживає спиртними напоями та наркотиками.
    3. Не має власного доходу.

Варто зазначити, що перелік обставин, які беруться до уваги не є вичерпним.

Водночас слід зауважити, що висновок органів опіки та піклування не є обов’язковим для батьків, які оспорюють місце проживання дитини, проте такий висновок береться до уваги судом.

Якщо ви не згодні з рішенням суду, може подати апеляційну скаргу у відповідності до норм процесуального законодавства.

Як би там не було, ніколи не нехтуйте допомогою досвідченого сімейного юриста, адвоката Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», ми не тільки допоможемо вирішити питання будь-якої складності в області права на користь свого клієнта, а й захистимо його повністю від неприємних наслідків розлучення, поділу майна подружжя, аліментів на дитину і суперечок щодо визначення місця проживання дитини.



Катерина Лаврик, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Розлучення та поділ майна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *