Хто має право на безоплатне одержання земельної ділянки від держави?

Хто має право на безоплатне одержання земельної ділянки від держави

Адвокатське об’єднання «Європейський правозахист» інформує Вас, що  згідно п.б ч. 1 ст. 81 Земельного Кодексу України, кожен громадянин має право отримати у власність земельні ділянки шляхом їх безоплатної передачі  із земель державної і комунальної власності.

      Відповідно до ч. 1 ст. 121 Земельного кодексу України,  громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у таких розмірах:

  • для ведення фермерського господарства — в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;
  • для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 гектара;
  • для ведення садівництва — не більше 0,12 гектара;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 гектара, в селищах — не більше 0,15 гектара, в містах — не більше 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 гектара.

Законодавством також передбачені обмеження у правах набуття права власності на земельні ділянки.  Згідно ч.4. ст. 116 Земельного кодексу, однократне безоплатне отримання земельних ділянок у власність громадян у межах визначених норм по кожному виду користування. Тобто, кожен громадянин має право отримати у приватну власність 6 (шість)  земельних ділянок різного цільового призначення (перелік ст. 121 ЗКУ).

Для отримання земельної ділянки, варто обрати вільну земельну ділянку, скориставшись пошуком в публічній кадастровій карті України. Після обрання вільної земельної ділянки потрібно викопіювання з кадастрового плану (графічні матеріали обраної земельної ділянки). Вищевказані матеріали можна замовити, звернувшись до Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) або до відділу містобудування на архітектури. Після отримання графічних матеріалів, слід подати заяву до центру надання адміністративних послуг, додавши до неї копію паспорта та ідентифікаційного номеру та графічні матеріали. Після позитивного розгляду заяви, слід виготовити технічну документацію, звернувшись до землевпорядної організації. Подальшими кроками буде подача технічної документації на сесію міської ради для отримання рішення про отримання права власності на земельну ділянку.

Згідно статті 12 (пункт 14) Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту» учасникам бойових дій надають, серед інших, такі пільги: першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва. Надання у власність земельних ділянок здійснюється в порядку, визначеному статтею 118 Земельного кодексу України.

Фахівці адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» допоможуть Вам в отриманні бажаної земельної ділянки.

 

 

 

 

 

Ігор Балик, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Земельні відносини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *