Які особливості володіння нерезидентом корпоративними правами в Україні?

нерезидент владіє корпоративними правами в Україні

Нерезидент володіє корпоративними правами на тих же умовах, що і резидент, відмінності в загалом тільки в оподаткуванні, які регулюються Податковим кодексом України, Господарським кодексом, Законом про «Режимі іноземного інвестування» та міжнародними договорами за для уникнення подвійного оподаткування.  Корпоративне право і вклади нерезидента за українським законодавством вважаються іноземною інвестицією.

Володіння корпоративними правами не є підприємництвом.  Законом можуть бути встановлені обмеження певним особам щодо володіння корпоративними правами та / або їх здійснення.  Тобто, придбання нерезидентом корпоративних прав не є здійсненням господарської діяльності на території України. (Господарський кодекс стаття 167 п.2).

Отже, якщо компанія або фізична особа – нерезидент не здійснює господарської діяльності в Україні та не підпадає під визначення постійного представництва, то, в разі придбання корпоративних прав юридичної особи – резидента, ставати на облік в контролюючому органі не потрібно, при цьому отримую дивіденди від інвестицій  нерезидент потрапляє під податок на репатріацію в розмірі 15%.

      Адвокат корпоративного права Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» акцентує увагу на положеннях статті 63 п. 2 Господарського кодексу, в разі якщо в статутному капіталі підприємства іноземна інвестиція становить не менш як 10%, воно стає підприємством з іноземними інвестиціями.  Підприємства, у статутному капіталі якого іноземна інвестиція становить 100% є іноземним підприємством.  Діяльність і контроль за компаніями з іноземними інвестиціями регулюється Законом про «Режим іноземного інвестування».

Підприємства, в яких частка учасника нерезидента становлять від 10% зобов’язані подавати статистичну звітність про інвестиції відповідно до Закону про «Режим іноземного інвестування « стаття 15.

Адвокати корпоративного права Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» мають великий досвід в реєстрації підприємств з іноземними інвестиціями, а також включення нерезидентів до складу учасників українських компаній.

Пишіть нам в меcсенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Корпоративні права

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *